Kategorier
Okategoriserade

Är fetma en klassfråga?

Fetma är en klassfråga Det finns mycket olika åsikter och uppfattningar om fetma skall klassas som en klassfråga, men tråkigt nog så verkar det vara en klassfråga. De flesta barn som uppsöker hjälp för fetma har ofta föräldrar med lägre inkomst och kortare utbildning. Fetma är tre till två gånger vanligare bland barn i familjer med sämre ekonomi. Det är tyvärr inte bara i Sverige som detta faktum existerar, generellt så ser prognosen likadan ut i de flesta västerländska länder. I tredje världen ser läget betydligt annorlunda ut, för där tyder stora människor på bra ekonomi. Detta eftersom att de som är fattiga oftast annars är undernärda och om de därför får pengar till mat så är de enligt synsättet rika.

I Sverige anser många föräldrar med överviktiga barn att de inte har råd med bra mat till barnen eftersom bra basvaror är dyra. Dock är denna uppfattning många gånger felaktig eftersom att det  blir billigare i längden att köpa bra mat. Hel- och halvfabrikat är faktiskt dyr skräpmat och det är mat som inte tillfredställer barnens behov av näring. Om föräldrarna i stället tänkte på att exempel: godis, fikabröd, chips, dricka, tobak och alkohol med mera kostar mycket pengar så kanske de skulle ha råd med den näringsrika maten. Pengar till näringsrik mat är A och O för att få hälsosamma barn.

Det som gör att man blir överviktig av att äta bara hel- och halvfabrikat är främst alla tomma och onödiga kalorier. Om man dessutom börjar granska innehållsförteckningen på den matvara man köpt och förstår hur man skall tolka innehållet genom att titta på antalet kolhydrater så kan man oftast se att dessa varor innehåller på tok för mycket socker. Att hel respektive halvfabrikat består av mycket socker, salt och andra onaturliga beståndsdelar är inte ovanligt. Transfetter är också vanligt förekommande i dessa varor och detta fett bör man verkligen se upp med då det är mycket skadligt för människan.

Det finns bevis för att fetma är en klassfråga i Sverige, för näringsexperter som har undersökt detta faktum i Sveriges olika län har kommit fram till att  övervikt och klasstillhörighet har samband. I Studier har man funnit att barn i resursfattiga kommuner äter onyttigare, genom bland annat att dricka fetare mjölk och genom att äta snabbmat. Barn i ekonomiskt resurssvaga kommuner har ofta också föräldrar som inte har råd med att aktivera sina barn.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med paxo.se.

Ett svar på ”Är fetma en klassfråga?”

”men tråkigt nog så verkar det vara en klassfråga”.
Det är en klassfråga. Bara genom att erkänna det och politisera problem kan vi aktiv göra nåt åt det.
Akriv gärna att sockerproducenter inom EU får stört Eu bidrag bland alla grödor. Strax efter kommer mjölk och smör producenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *