Kategorier
Okategoriserade

Hur många barn beräknas vara överviktiga och feta idag?

hur många barn beräknas vara överviktiga eller feta idagDet finns oändligt många uppgifter om hur många överviktiga och feta barn det finns i Sverige och i resterande världen idag, siffrorna uppdateras med jämna mellanrum och ökningar sker ständigt. Enligt WHO har fetma ökat enormt i Europa sedan år 1980. Enligt WHO beräknas 15 miljoner europeiska barn och ungdomar vara feta år 2010. Dessa siffror är små i jämförelse med USA där 39 miljoner medborgare var feta år 2000, men samtidigt måste vi se allvarligt på dessa siffror då Europa tar efter USA.

I Sverige är flera studier samstämmiga och enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten barn 2003 visade undersökningen att de flesta barn åt både frukost, lunch och middag. Barnen fick också i sig tillräckligt av de flesta vitaminer och mineraler, men de åt för lite av frukt och grönt. Undersökningen visade också att barnen fick i sig mer mättat fett, socker och salt än rekommenderat. Barnen åt inte för mycket mat utan snarare fel mat, vilket gjorde dem feta. Ungefär en femtedel av barnen i Livsmedelsverkets undersökning var överviktiga eller feta.

Vid rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge sjukhus har en studie visat att Sverige under de senaste fjortonåren tredubblat antalet överviktiga barn. I undersökningen har man mätt och vägt barn i åldrarna sex till tio år vid slumpvis utvalda skolor i Stockholms län och jämfört uppgifterna med en liknande studie med barn födda 1982 och kommit fram till att omkring 8,2% av barnen födda 1982 var överviktiga och feta medan 23,7% av barnen idag är överviktiga och feta.

Vi ser idag fetmatrenden sakta men säkert börja ta över och ändå gör vi inget drastiskt mot detta, trots att vi har resurserna för att stoppa detta om vi vill. Frågorna vi ställer oss är om vi kommer vakna upp och inse allvaret eller om vi kommer att blunda för det även i fortsättingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *