Kategorier
Okategoriserade

Konsekvenser av övervikt och fetma.

barn med övervikt eller fetma mobbas Att vara överviktig eller fet redan i tidig ålder innebär såväl psykiska som fysiska sanktioner. Om ett barn är överviktigt och mår psykiskt dåligt kan även detta resultera i fysiska smärtor, som ont i magen och huvudvärk. Överviktiga barn har lättare för att bli utsatta för mobbning, utfrysning, förutfattade meningar och blickar. Idag anses det helt enkelt inte vackert att vara kraftig och med tanke på det skönhetsideal som vi idag skapat i de rika länderna så kan man förstå den tunga pressen på de överviktiga barnen.

De överviktiga och feta barnen har inte samma chanser i livet som de andra barnen, de har också svårare att som vuxna få bra yrken, bostäder och rätt till vård. Övervikt och fetma hos barn kan göra att deras livskvalitet minskar, de riskerar att utveckla sjukdomar och dö för tidigt. De barn som är lite överviktiga har inte lika stora risker för att utveckla sjukdomar och att dö förtidigt. De barn som har extrem fetma får alltid utstå svåra behandlingar. Barn mellan sex och arton års ålder som är feta och har hög ärftlighet för sjukdom i samband med övervikt bör alltid remitteras till specialistbehandlingar. Detta om dessa barn framför allt inte lyckats med tidigare behandlingar.

Att vara överviktig eller fet innebär flera negativa fysiska konsekvenser. Barn blir orkeslösa, får sämre rörlighet, ledbesvär, hormonrubbningar, fettinlagringar i blodkärl, förhöjt blodtryck, ryggproblem, överbelastade höfter och knän. Barn som är feta brukar också ha fler problem med karies.

Hos feta flickor leder höga nivåer av insulin till produktion av androgenhalter, de milda manliga könshormonerna som finns i ganska låga nivåer hos kvinnor. De ökade androgenhalterna gör att kvinnor får en ökad behåring på kroppen, men också i ansiktet. Äggstockarna påverkas till cystbildning och ägglossning blir glesare eller uteblir helt. Detta kan sedan medföra att de unga kvinnorna får svårare att bli gravida. Hos feta pojkar störs könsutvecklingen, det är vanligt att pojkars förstoring av brösten under puberteten blir för stor vid fetma och det är det som kan visa sig som flickliknande bröst. Det kan verka som de flesta pojkar har mindre penisar, men här saknas studier. Det brukar vara ett fettlager på blygdberget som döljer nästan hela penisen.

Många kraftigt överviktiga kan också få en hudförändring som kallas acanthosis nigricans som innebär att huden blir förtjockad och mörk. Personer som får detta får alltså en hud som ser ut som brunsvart sammet, hudproblemet finns inte över hela kroppen utan i små områden. De flesta tonåringar med fetma får också hudbristningar vid kraftig övervikt, dessutom kan de få ett ökat tryck i hjärnan som visar sig genom huvudvärk.

Ett svar på ”Konsekvenser av övervikt och fetma.”

Mn dotter är överviktig på gränsen till Fetma och har fått mörka prickar över handen upp på armen. Kan detta ha ett samban med acanthosis nigricans ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *