Kategorier
Okategoriserade

Medicinska behandlingar mot övervikt och fetma.

Kirurgiska behandlingar mot övervikt eller fetma Barn som går på specialistbehandlingar måste gå och väga sig hos specialistkliniker för att de skall kunna få rådgivning på vägen. I extrema fall, särskilt bland feta tonåringar, måste specialisterna ta till grymma metoder för att få barnen att gå ned i vikt. En metod som de använder sig av då kan vara VLCD, very low calorie diet, där tonåringarna alltså max får äta 800 kcal per dag. Detta är en fullvärdig lågenergikost, som de ofta får genom näringspulver som skall drickas. Dieten går alltså ut på att barnen ska få i sig tillräckligt med näringsämnen, men lite energi.

Andra metoder som är mycket farligare i behandling mot fetma är kirurgiska behandlingar. Barnen kan genomgå två olika typer av kirurgiska behandlingar för att gå ner i vikt. En behandling kallas för gastric banding och går ut på att magsäcken snöras åts så att den bara rymmer en mycket liten mängd med föda. Den andra behandlingen kallas för gastric bypass och går ut på att läkarna kopplar ur ett segment av tarmarna så att upptaget av näring från tarmen förhindras. Dessa metoder är dock väldigt riskfyllda eftersom att de kraftigt feta barnen ofta får problem med narkos och andra komplikationer under ingreppet.

En del barn får också äta läkemedel som ett komplement för sin fetma, men som ung är detta inte särskilt bra eftersom det kan slita ut kroppens organ i förtid. Xenical heter en medicin och denna medicin skall alltså hämma upptaget av fett från tarmen så att fettet kommer ut med avföringen, så barn som äter för fet mat riskerar därför diarréer. Många barn gillar inte denna medicin eftersom de är rädda för att bajsa på sig. Reduktil heter en annan typ av medicin och denna medicin verkar genom att påverka hjärnans upptag av signalsubstanser och ökar mättnadskänslan. Men denna medicin har också biverkningar. Medicinerna medför ökad risk för förhöjt blodtryck och förstoppningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *