Kategorier
Okategoriserade

Samhälliga och kulturella orsaker till övervikt och fetma

Godiskonsumtionen ligger bakom övervikt och fetma Eftersom fetma ökar med galopperande steg världen över idag så har forskarna tittat på vad det är som ligger bakom detta faktum och självklart har det bland annat att göra med dagens utveckling, i främst de rikaste länderna. I Sverige har vi allt mer stillasittande arbeten, där kroppens arbete i stort sett glöms bort eftersom att hjärnverksamheten blir allt viktigare. Människan använder sig av allt fler prylar som skall hjälpa henne i vardagen och hon uppfinner ständigt nya, allt detta för att alla sysslor skall gå så fort som möjligt, inte kräva stora uppoffringar och för att förgylla vardagen. Idag är tv och dator en självklarhet inom varje familj i Sverige och dessa tar en allt för stor del av våra liv.

För cirka arton år sedan var det ovanlig att familjer hade en dator och idag har nästan alla familjer minst en dator per familj. Idag sitter alltför många barn timtals framför datorerna, tv-tittandet bara ökar och det kommer fler och fler barnfilmer och barnprogram. Likasom med datorer är det med tv-apparater, i varje familj förekommer det minst en tv per hushåll. Barnen spenderar helt enkelt inte lika mycket tid till att leka aktivt idag som tidigare, idag är det inte ens lika vanligt att se de små barnen leka utomhus. Idag är det nämligen en farligare miljö ute, vilket gör att många vuxna inte vill att barnen skall springa runt och leka utomhus. De största orsakerna bakom detta har att göra med att trafiken blivit farligare och att kriminaliteten ökat. Det är också främst i åldrarna 14-16 år som många barn skaffar sig en mer passiv livsstil och slutar med träning.

Ingen har i dagens samhälle kunnat undgå att förstå att det råder konstant stress. Fler föräldrar får allt mer stressande arbeten och mindre tid över till barnen. Allt detta påverkar självklart livssituationen för de vuxna och självklart påverkas barnen av detta. Ett faktum som bland annat stressen ligger bakom är att föräldrar idag skjutsar sina barn till skolan, träningen och kompisar och detta är en stor förändring som skett på mindre än trettio år. Detta påverkar ju barnens motion eftersom att deras dagliga promenader slopas. Ett annat faktum som stressen ligger bakom är att familjers måltidsvanor blivit allt mer oregelbundna och att familjer allt för ofta väljer snabbmat framför egen tillagad mat. Undersökningar som matbutikskedjors provkök genomfört visar att familjer i snitt använder fjorton minuter om dagen för att tillaga middagsmaten. Detta kan man tycka är helt absurt då man i början av 1980-talet lät matlagningen ta nittio minuter per dag. Ett tredje faktum är att barnen inte hinner med att åka på sina träningar och ett fjärde faktum är att människor lugnar sig själva genom att äta, vilket också resulterar i att människor får i sig massor av onödig energi som de inte gör sig av med. Stress har också genom forskning visat sig som en stor bakomliggande faktor till varför människor lätt ökar i vikt.

I stort sett överöses människor i de västerländska samhällena av tusentals olika billiga hel respektive halvfabrikat. Likaså är det med godis, chips, glass, kaffebröd, kakor, och läsk med mera. Det finns ett oändligt urval och företagen som satsar på alla dessa produkter kommer hela tiden upp med nya produkter på marknaden. Företagen tjänar miljoner på att proppa oss fulla med onödiga kalorier och vi bara tackar och tar emot. Idag kan man påstå att livet är en fest för många människor. För vi har tillgång till mat i stort sett dygnet runt och överallt. För barn är det väldigt lätt att få tag på mat eller fika idag, runt om barnen finns kiosker, kaféer och restauranger i massor. Bara barnet är i skolan eller på en sportanläggning så finns det tillgång till en kiosk, barnen har dessutom mycket mer fickpengar med sig idag överallt.

Barn tycks veta ganska mycket om mat och dess effekter, en grupp forskare av europeiska livsmedel- och dryckestillverkare genomförde under 1900-talet en undersökning om vad barn och ungdomar visste om mat. De undersökte ungdomar i åldrarna 8-15 år i Frankrike, Tyskland, Italien, och Storbritannien, där 82% av barnen hade någon uppfattning om att det kunde vara bra att vara allmänt försiktig med fett i kosten. Studien visade också att 84% av barnen  och ungdomarna förstod att mjölk stärker skelettet. Det är troligt att större delen av dagens ungdomar och barn inte vet om att de påverkas av mjölkbönders reklam. Många vet inte ens om att Livsmedelverket inte rekommenderar mjölk till barn över tre år. Mjölk är visserligen nyttigt då det stärker skelettet, men eftersom att vanlig mjölk innehåller så mycket mättat fett så blir det onyttigt och när vissa barn har lättare för att gå upp i vikt och dessa bör därför inte dricka mjölk. Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk till de barn som gärna vill dricka mjölk, men som är överviktiga.

Sverige är ett av de länder i världen som använder mest halvfabrikat i matlagningen. Konsumtionen av läsk hade i Sverige från år 1960 fram till år 1999 ökat med 53 liter per person och år, i USA drack man år 2000 190 liter per person och år. Svenskarna är bäst på att köpa lösgodis i Europa också, sammanlagt hamnade över elva tusen smågodis i våra magar under år 2004. Karamellkungen heter den bransch som är störts vad det gäller lösviktsgodis och smågodismarknaden är värd flera miljarder om året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *